Surfplattor hjälper barn läsa och skriva

Det har varit mycket runt barns digitala läsande i nyheterna den senaste veckan.

I onsdags rapporterade Sveriges Radio två olika nyheter som passar i varandra som hand i handske:

Samtidigt som det rapporteras att surfplattor ersätter datorer i många skolor finner en studie vid Örebro universitet att surfplattor kan hjälpa barn att lära sig läsa och skriva snabbare än annars – ”skriva sig till läsning”. (Se även projektet Write To Read i Södertälje.) Notera att fokus här till stor del ligger på de samarbetsmöjligheter som ligger i det digitala; genom att arbeta med gemensamma lösningar där barnen kan läsa och kommentera varandras texter hjälper de varandra framåt.

Samtidigt belyser det också varför vi tycker att ElibU är en viktig tjänst:

Men än är skolorna snabbare på att ge eleverna surfplattor än på att fylla dem med pedagogiskt innehåll, helt enkelt för att inte allt som skolorna vill ha finns än.

Kan man kalla det en läsplatta om det inte finns några böcker i den? I dagsläget har skolorna begränsade möjligheter att köpa in digital litteratur. Vi vill ta bort den begränsningen, och för att låna en fras från Johan Unenges föredrag häromveckan, sätta biblioteket mitt i skolan.

Annat läsvärt:

Pages of Empathy – en artikel om varför det är viktigt att uppmuntra läsande, i skuggan av terrorattacken i Boston häromveckan.

Reading fiction demands empathy. It requires the reader to literally walk a few hundred pages in the lives of others. Getting and keeping children reading, around the world, trains our young people to identify with others, to familiarise the unfamiliar, and to humanize the stranger. (…) If we are to save ourselves from dehumanising criminals, we need a world populated by people with empathy. Getting them reading is one place to start.

Forbes skriver om en liknande tjänst som håller på att lanseras i USA, som precis som ElibU satsar på en abonnemangsmodell där e-böcker strömmas direkt till barnen, och citerar en studie som kommer fram till att i en värld där alltmer är digitalt behöver böcker finnas både digitalt och på papper för att underlätta inlärning och läskunnighet.

Fem flödesscheman som uppmuntrar till läsning och läskunnighet

Skolbiblioteken och barns digitala läsning kommer också att vara ett fokusämne på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i år. Vi ser fram emot många intressanta diskussioner!

Missa inte heller att se hela presentationen vi höll på Kulturhuset 11/4 inklusive demonstrationsfilmer och tal av läsambassadören Johan Unenge.

Läs också:
Hur ansluter man sig till ElibU?
Vad vill vi med ElibU?
Pressmeddelande
Samt övrig information här på elibu.se.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: