Kommer framtidens ungdomar att läsa digitalt eller på papper? Svaret är förstås ”båda”; en generation uppvuxen i en värld där det alltid funnits surfplattor kommer inte nödvändigtvis att vid en viss ålder lägga undan plattan och säga ”…Men riktiga böcker läser man ju på papper”, mer än deras föräldrar slutade se film på video när de blev gamla nog att gå på bio på egen hand. Utmaningen är snarare hur man gör läsandet tillgängligt och uppmuntrar till läsande – i alla former.
Vilket är det största hotet mot läsningen: Att fler läser digitalt, eller att fler inte gör det?
Men hur kommer det att se ut? Att förutsäga framtiden är alltid knepigt, men här är några av de utmaningar som väntar och som vi ser många försöka lösa just nu.
Göra böcker lätta att få tag på
En speciell utmaning för just barns läsande är att de sällan själva köper böcker, det gör deras föräldrar och lärare. Det behövs enkla köp- och abonnemangslösningar för både hemmet och skolan; i Sverige finns till exempel abonnemangstjänsten ElibU för skolan. Precis som familjer idag har gemensamma Netflixabonnemang, med olika profiler för dem i familjen som vill se Disney och dem som vill se Tarantino, kan man tänka sig e-boksbutiker med olika utbud och olika rekommendationer beroende på vem som loggar in.
Göra läsandet inbjudande och lättillgängligt
Precis som för vuxna läsare gäller det att göra läsandet så enkelt att man inte tänker på tekniken. Det gäller givetvis inte bara barnen, utan även de vuxna som ska läsa med dem! Inte minst är det viktigt att komma ihåg att en snabbt växande del av all internetkommunikation och mediekonsumtion går via telefoner; det som inte fungerar i en smartphone, konstant uppkopplad mot nätet, finns inte.
Göra böckerna spännande
De allra flesta e-böcker som släpps idag är rena digitaliseringar av den tryckta utgåvan. Detta fungerar mycket väl för de vuxen- och ungdomsböcker som mest består av text, men när berättandet görs i bild förväntar sig de unga läsarna ofta att något ska hända när man petar på skärmen. Det är en balansgång: ska man försöka få en bilderbok att se precis likadan ut som den tryckta boken på alla olika surfplattor, eller ska man utnyttja det nya formatets fördelar? Samtidigt är det lätt att falla i fällan med ”okynnesappande” – att göra saker bara för att tekniken medger det. I takt med att bokens form luckras upp i kanterna kommer många författare att hitta nya sätt att berätta.