Information för skolor

Denna webbplats uppdateras inte längre. För mer information om ElibU och andra digitala tjänster från Axiell Media, välkommen att besöka www.axiellmedia.com.

Den svenska skolan använder alltmer digitala tjänster i undervisningen. I över två tredjedelar av landets kommuner pågår så kallade 1:1-projekt där varje elev får tillgång till en dator och/eller en surfplatta. Länge var det dock svårt för skolor att köpa och använda digitala böcker till eleverna på grund av de villkor som gäller vid köp av en digital bok från internetbokhandlar.

Med ElibU får skolans elever tillgång till ett stort antal svenska böcker, såväl de senaste titlarna som klassiker. Man behöver inte köpa in ett visst antal exemplar av varje bok, utan får helt fri tillgång till samtliga titlar i utbudet. På så vis kan man ha en klassuppsättning av vilken titel som helst som finns i utbudet, eller också anpassa läsandet helt och hållet efter varje elevs situation, behov och smak. Eleverna kan komma åt tjänsten varhelst de har tillgång till internet, inklusive hemifrån och på lov eller resor.

Varje elev får tillgång till en egen läshörna som kan nås från valfri internetansluten dator, surfplatta eller smartphone utan krav på någon specifik programvara. Där kommer de åt de böcker de läser eller har läst. De kan även skapa och ta del av boktips från kompisar och lärare, se vad andra håller på och läser, se listor över de mest populära böckerna, samt dela med sig av sitt läsande på t ex Facebook och Twitter.

Lärare kan använda böckerna i ElibU som lärresurser genom att lägga länkar till innehåll som är användbart och stimulerande i olika ämnen och situationer, lägga upp litteraturlistor, med mera. ElibU gör det därmed möjligt inte bara att utöka elevernas tillgång till böcker, utan också att integrera det med undervisningen på ett helt nytt sätt. Det är också ett bra sätt att hjälpa eleverna att upptäcka olika böcker och uppmuntra till ökat läsande.

Vad är ElibU?

ElibU är en abonnemangstjänst för e-böcker och ljudböcker som riktar sig till skolelever, från förskolan till gymnasieskolan. Genom ElibU får elever och lärare tillgång till böcker som läses eller lyssnas på direkt över nätet i en virtuell läshörna, där de på ett enkelt sätt kan komma åt sina böcker och dela med sig av det de läser. Varje lärare och elev får ett eget, personligt login till tjänsten som bara kan användas av dem.  Elib tillhandahåller böckerna och all information som behövs för att kunna ta till sig dem i samarbete med etablerade leverantörer av olika utbildningstjänster.

ElibU innehåller i första hand allmänlitteratur, med de för respektive årskurs/nivå mest attraktiva titlarna. Utbudet innehåller både barnböcker, ungdomsböcker, faktaböcker för barn och ungdomar, lättlästa böcker, klassiker, skönlitteratur och faktaböcker för vuxna, etc. För en översikt över det nuvarande utbudet, se här.

Hur ansluter man sig?

För att det ska bli så enkelt som möjligt att ansluta sig samarbetar vi med ett antal företag som redan levererar informationstjänster till Sveriges skolor. Kontakta gärna dem för att få en prisuppgift för just din skola. Du hittar all kontaktinfo för de olika företagen här: Kontakt

Annons

2 kommentarer

  1. Lena Moser · · Svara

    Vad menar ni med att elever inte kan använda digitala böcker i skolmiljön. De kan väl låna eller köpa en e-bok och läsa den i skolan precis som om de hade med sig en fysisk bok som de köpt i bokhandeln eller lånat på folkbiblioteket? Att skolbibliotek och lärare inte kan köpa in e-böcker att låna ut innebär ju inte att ELEVER inte kan använda dem i skolmiljön?

    1. Givetvis kan elever ta med sig sina personliga ägodelar till skolan, såvida inte skolans regler säger något annat. Däremot fanns det tidigare inget bra sätt för skolan att köpa in digitala böcker till eleverna. Men du har rätt, den meningen är kanske lite otydlig – tack för påpekandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: