Årets höjdpunkt är här! Bok & Bibliotek i Göteborg brakar loss den 24 september 2015. Elib finns som alltid på plats, i år i monter F02:20 på Digitala Torget. Välkomna förbi för att prata digitalt läsande, bokbranschens utveckling, eller ställa frågor i allmänhet!
Ladda gärna ner vår mässtidning Unga läsare i en digital värld här!
Till vår stora glädje fortsätter Bok & Bibliotek att satsa stort på digitala böcker i år med Digitala Torget där man kan träffa innovativa företag, prova på att läsa digitalt, lyssna på intressanta föredrag och njuta av fri WiFi. Vi har tre programpunkter på Digitala Torgets scen, som givetvis är gratis. Se även en lista på många fler seminarier och scenprogram om digitalt läsande och lärande här!
Torsdag 24 september kl 10.30-11.10: Unga läsare i en digital värld
Ungdomar läser allt mer digitalt. Krävs det andra förmågor för att läsa digitalt och vad innebär det för läsförståelsen? Betyder ändrade läsvanor något för de som arbetar med läsning och böcker på bibliotek och för förlag som ger ut böckerna? Forskaren Maria Rasmusson berättar om sin forskning kring ungdomars digitala läsförståelse och samtalar om unga läsare i en digital värld med barnboksbibliotekarien Julia Keller och Johanna Ringertz, förläggare barn och ungdom Natur & Kultur. Samtalsledare: Per Strömbäck.
Fredag 25 september kl 10.30-11.10: Strindbergsfeeden – Fem lärdomar från sociala medier att ta med in i bokens värld
Stora delar av vår vardag ägnar vi åt att finnas i våra digitala flöden. Den som tidigare satt försjunken i en bok på resan till jobbet fipplar nu med telefonen istället; läser nyheter, ser på YouTube, kommenterar kompisarna på Facebook eller lägger upp ett kort på sina nya skor. Var finns boken i detta digitala flöde? Det är en fråga som bokbranschen måste ställa sig. Är vi utanför eller ska vi vara med? Med lärdomar från sociala medier och verksamheter i andra branscher, t ex Über och Airbnb, tar kommunikationsgurun Ulf Lesley oss med på en tankeresa som ger nya perspektiv och inspiration kring boken. Ulf Lesley är kommunikationskonsult, lärare på Berghs School of Communication och arbetar med konceptutveckling av böcker på Nakna Boken.
Fredag 25 september kl 15.30-15.50: Fem saker du trodde att du visste om digitala böcker – du kan aldrig gissa vad som hände sedan!
Det har gått över 50 år sedan den första e-boken skapades och nya innovationer kommer dagligen. Det du tror du vet om e-böcker kan ändra sig över en natt, om det ens stämde till att börja med. Tiden är mogen, nu slår vi hål på ett antal myter om digitala böcker! Medverkande: Björn Waller, omvärldsbevakare på Elib och bokbloggare.
Både på Digitala Torget och på systerscenen Molnet (också på övre våningen) kommer det att pratas mycket om barns och ungdomars läsande i år. Vi har därför passat på att sätta ihop ett par texter på temat ”unga läsare i en digital värld” – om lärares erfarenheter att jobba med digital läsning för att främja läsandet, om internationella initiativ, och om de utmaningar som möter både läsare, författare och andra i den digitala världen. Dessa kan du läsa här redan nu:
Digital läsning i svenska skolor – hur svenska skolor idag använder digital läsning och pedagogik för att främja läsande
Ungas digitala läsande världen över – från rika amerikanska skolor, till mobiltelefoner i Afrika
Den digitala barnboken – utmaningar och möjligheter – vad som gäller för den som vill nå eller bli en ung läsare
Mer kommer förstås att hända när Bokmässan väl är igång; följ oss gärna på twitter, och kika även in här på bloggen då och då, förhoppningsvis hinner vi posta lite uppdateringar. Och återigen, ni är hjärtligt välkomna att hälsa på oss uppe på Digitala Torget!