ElibU – En ny lästjänst för skolan med digitala böcker

Elib lanserar en ny tjänst – ElibU – för läsutveckling och läsinspiration för elever i den svenska skolan. Med ElibU får skolelever tillgång till e-böcker och ljudböcker direkt i webbläsaren tillsammans med funktioner som främjar läsning. På Kulturhuset 11 april håller vi ett frukostmöte om ElibU där även författaren Johan Unenge berättar om sitt uppdrag som läsambassadör.

ElibU är en abonnemangstjänst där skolelever får tillgång till litteratur i form av e-böcker och ljudböcker direkt i webbläsaren. Den är utformad så att den fungerar på alla vanliga digitala plattformar såsom dator, surfplatta och smartphone. Målet är att ElibU ska upplevas som nyttig och lättåtkomlig samt uppmuntra till ökat läsande.

ElibU består inte bara av tillgång till böcker – lika viktiga är de lässtimulerande och läsutvecklande funktionerna i tjänsten. Elever och lärare kan arbeta interaktivt med böckerna och dela med sig av sina intryck och läsupplevelser. Lärare kan enkelt sätta ihop klassuppsättningar eller individuella läslistor utifrån böckerna i sin helhet eller utvalda avsnitt.

ElibU är tänkt att kunna användas i hela skolan från förskoleklass upp till gymnasiet. Utbudet består av skön- och facklitteratur i olika genrer och för olika nivåer i skolan; barnböcker, ungdomsböcker, klassiker etc. Inledningsvis finns minst 2 500 e-böcker och ljudböcker från svenska bokförlag. Nya böcker kommer att läggas in allteftersom fler titlar digitaliseras.

Tjänsten utvecklas tillsammans med företag – tjänsteleverantörer – som redan i dagsläget säljer och levererar digitala tjänster till skolan. Därmed blir det lätt för skolor att ansluta sig genom sina existerande plattformar.

”Vi på Elib är glada och stolta att tillsammans med bokförlagen och tjänsteleverantörerna kunna erbjuda denna unika tjänst.”, säger Johan Greiff, Elibs VD. ”Med ElibU tar vi sikte på framtidens skola där böcker och läsning i alla former är en självklar tillgång för alla.”

Frukostmöte 11 april
Välkommen att inta en frukost, få en presentation av ElibU, ställa frågor kring tjänsten och träffa tjänsteleverantörena. På plats finns också författaren, illustratören och serietecknaren Johan Unenge som berättar om sitt uppdrag och sina erfarenheter som läsambassadör för att främja ungas läsande.

  • Datum: 11 april.
  • Tid: kl 8:30 – 10:00. Frukost (8.30-9.00), presentation (9.00-9.30), mingel- och frågestund (9.30-10.00).
  • Plats: Kulturhuset, Foajé 3, Sergels torg, Stockholm.
  • Anmälan skickas till info@elib.se senast 5 april. Antalet platser är begränsat. Var vänlig och ange namn, e-post och organisation för varje person.

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Greiff, VD Elib, tel: 08-586 390 08, johan.greiff@elib.se
Py Söderström, marknadschef Elib, tel: 08-586 390 01, py.soderstrom@elib.se

www.elibu.se
www.elib.se
www.läsambassadören.se

Elib är ledande i Norden inom distribution av digitala böcker. Företaget grundades år 2000 och ägs gemensamt av Bonnierförlagen, Natur & Kultur, Norstedts Förlagsgrupp och Piratförlaget. Elibs tjänster är öppna för alla förlag och används idag av 450 bokförlag, 300 bibliotek och ledande internetbokhandlare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: