Hur skolor uppmuntrar läskunnighet med ElibU

Allt fler skolor har nu börjat komma igång med att använda ElibU, och vi följer med intresse vad som händer. Några exempel:
På Bok & Biblioteksmässan i Göteborg för några månader sedan berättade Minervaskolan i Umeå om hur de arbetar med digital läsning genom ElibU för lågstadieelever, och vilket genomslag detta fått under sommaren. Läs gärna mer om det här.
Östra Real i Stockholm har ett liknande projekt, men för gymnasieelever. Ni kan följa vad de gör på deras blogg – se t ex elevernas julläxa med ”Kejsaren av Portugallien”.
Ni kan även läsa om det fortgående arbetet på vår samarbetsparner SLI:s blogg: Läshörnan.

Det är enormt kul att se att skolor inte bara använder ElibU som ett digitalt arkiv med böcker, utan också utnyttjar de möjligheter som finns inbyggda i tjänsten för att bygga in läsandet i undervisningen och dela med sig av sina tankar; det är ju i samtalet runt boken som den verkliga läsförståelsen skapas.

En reflektion apropå det: Det har varit mycket prat om PISA-rapporten den senaste veckan, och det behöver det ju också vara; om den svenska skolan försämras förlorar vi alla på det. Samtidigt finns det saker i undersökningen som pekar på styrkor; en av dem är att svenska elever, som påpekas i SvD idag, precis som i föregående undersökning har ett högre värde på digital läsning än på traditionell. Inte minst är det, i skenet av alla larmrapporter om pojkars minskande läsande, anmärkningsvärt att pojkar i ännu högre grad än flickor har lättare för att ta till sig information digitalt. Det här återspeglar ju en del saker vi sett även utomlands: de som läser digitalt läser mer, ofta dessutom bättre, och man får inte helt enkelt en digital generation att acceptera att vissa saker inte finns i den digitala miljön. (Se även en ny undersökning som visar att 1/3 av brittiska 16-24-åringar numer föredrar e-boken framför pappersboken.)

Samtidigt tror vi också benhårt på att för att kunna bygga sann läsförmåga och läsförståelse, något som inte blir mindre viktigt i ett samhälle där nästan all information vi tar till oss är skriftlig (den genomsnittlige västmänniskan läser motsvarande ca 1/3 roman om dagen) krävs ett aktivt läsande för nöjes skull – man behöver mer än bara wikipediasidor och google. Man behöver böcker, och alla läsplattor i världen hjälper inte att skapa läskunnighet om det inte faktiskt finns några böcker i dem. Tills nyligen var skolornas möjligheter att få tag i digitala böcker väldigt begränsade, men i dagsläget är ElibU bland de första i världen att erbjuda en sådan här tjänst: att till en låg, fast kostnad ge hela klassen fri och obegränsad tillgång till stora delar av den svenska litteraturskatten på ett enda bräde, komplett med pedagogiska kringtjänster som uppmuntrar till social läsning och ökad läsförståelse. Därmed naturligtvis inte sagt att ElibU i sig är en patentlösning; det krävs fortfarande många andra insatser, men vi vill gärna tro att man genom att faktiskt göra böckerna tillgängliga i den miljö där många finner det lättare att läsa kan dra ett viktigt strå till stacken.

Läs också:
Hur ansluter man sig till ElibU?
Vad vill vi med ElibU?
Pressmeddelande
Samt övrig information här på elibu.se och på Elibs blogg.

Annons

2 kommentarer

  1. Britt-Marie Nyh · · Svara

    Hur blir vår skola med i ElibU

    1. Hej,

      Kontakta gärna våra leverantörer så kan de hjälpa er med det! Du hittar kontaktuppgifter till dem under ”Anslutning/Kontakt” ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: