Bok & Bibliotek 2013

Nu är det dags för Bok & Bibliotek i Göteborg, 26-29 september! Vi är självklart på plats för att presentera ElibU – kom gärna förbi för en demonstration om ni är nyfikna på hur skolorna kan få in e-böcker enkelt till ett lågt fast pris. Vi finns i monter B02:40 samt på Digitala Torget i F-hallen på plan 2.

Vi har även en programpunkt på torsdagen, som alla är hjärtligt välkomna till. Här kommer den första skolan som började använda ElibU att berätta om sina erfarenheter av att använda digitala böcker i skolan. Givetvis är det fritt inträde för alla mässbesökare.

Torsdag 12.00-12.30: E-böcker i skolan: Minervaskolan
Vad händer när elever ges tillgång till en världsunik tjänst i kombination med beprövade läsmetoder och ny teknik? ElibU är en ny tjänst för skolan med ljud- och e-böcker. Minervaskolan i Umeå var den första skolan med ElibU. Inbjudna från Minerva berättar om sina erfarenheter, hur de har jobbat med böckerna i plattformen Learnify och i sitt projekt ”Den magiska kvarten”.
Medverkande: Linda Björkman Swanberg, lärare Minervaskolan, Bodil Hennström, bibliotekarie Minervaskolan
Plats: Digitala Torget, F-hallen

Överhuvudtaget har det varit mycket prat om digitala böcker i skolan på sistone. Från utlandet hör vi att både amerikanska och ryska barn läser allt mer digitalt, och att både återförsäljare och skolor satsar stort på att möta efterfrågan. Se till exempel:
Simon & Schuster Launches Pilot to Sell Ebooks Into Classrooms
How Two Schools are Riding the Transition to Ebooks
The kids are digitally all right
When Will We See Mass Adoption of Digital Classrooms? September 2014
With Tablets in Schools, K-12 Teachers Must Learn New Techniques

Men vi är ju faktiskt inte sämre här. Statens medieråd släppte nyligen en mycket intressant siffra: mellan 2010 och 2013 har andelen svenska 16-åringar som surfar på mobilen ökat från 7% till 94%. Mobilen och surfplattan håller på att bli den vanliga plattformen för skolbarn att ta till sig information, och allt fler skolor satsar på projekt för att dra nytta av detta – se t ex vad som görs i Årsta, Arvika, Malmö, Nacka, Stockholm

Nytta, ja. För det här är ju en oerhörd möjlighet; som vi skrivit om tidigare, och som även nyare studier bekräftar, är ju digital läsning ett väldigt bra sätt att främja både läskunnighet och läsförståelse – jo, till och med för de där tonårspojkarna som alla förfasar sig över att de inte läser. (Ni såg väl Petter i Babel i söndags?) Och precis i dagarna kom nyheten att Kulturrådet ger bidrag till förlag som vill digitalisera klassiker till skolan.

Det som återstår är ju bara den lätta biten: att se till att det faktiskt finns digitala böcker, såväl i text- som ljudform, tillgängliga för eleverna också. ElibU är först i Sverige, och faktiskt bland de första i världen, med att erbjuda en sådan tjänst. Kom gärna förbi oss på mässan så berättar vi mer om hur just din skola kan ta del av tjänsten!

Läs också:
Hur ansluter man sig till ElibU?
Vad vill vi med ElibU?
Pressmeddelande
Samt övrig information här på elibu.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: